A hét embere

2024.05.04. 17:20

Fitness Anyukaként mutat példát a győri Nemes Kinga

Talán ez a legmotiválóbb, ahogyan a test meghálálja a belé fektetett energiát – vallja Nemes Kinga Fitness Anyuka, aki éppen egy éve döntötte el, hogy felkészül a versenyzésre. A sport sok energiát ad a győri édesanyának, aki nem mellesleg vezető beosztásban dolgozik egy húsipari vállalkozásnál, PhD-hallgató és tanít is az egyetemen.

Mészely Réka

Nemes Kinga feleségként, édesanyaként, céltudatos nőként másokat is motiválni szeretne.

– Mit is jelent a Fitness Anyuka kifejezés? 

– A Fitness Anyuka ebben az esetben egy kategóriát jelent a testépítő versenyen. Ma itthon és nemzetközi szinten is rengeteg verseny van különféle szövetségek szervezésében, a legtöbb versenyen van Fitness Anyuka kategória, persze ahány szövetség, annyiféle néven nevezik, például Fit Beauty Mother, Bikini Mo­­ther, Bikini Mammas. A közös bennük, hogy olyan hölgyek jelentkezhetnek, akiknek van legalább egy gyermekük és ezt születési anyakönyvi kivonattal tudják igazolni. Ezen kívül mindenben megegyezik a „normál” testépítő bikini kategó­riá­val, vagyis feszes, definiált test, nem túl izmos, de felesleg nélküli, magabiztos megjelenés, kategóriának megfelelő pózolás, kétrészes bikiniben. 

– Hogyan jött az életébe a sport, a mozgás? 

– Gyerekként kosárlabdáztam, aztán latintáncoltam, majd a munka és a tanulás elvitte a fókuszt, és nem foglalkoztam a testemmel, ennek meg is lett az eredménye, felszaladtak a kilók. Közel öt éve, hogy életmódváltásba és reformer pilatesbe kezdtem. Tavaly januárban lett elegendő önbizalmam ahhoz, hogy lemerészkedjek a konditerembe, ahová a férjem egyébként hosszú évek óta mindennap jár. Kardiógépekkel kezdtem, olvadtak le a kilók, majd a férjem biztatására súlyzós edzésekbe kezdtem személyi edzővel. Az edzőm Csonka Eszter világbajnok testépítő és Arnold Classic 5. helyezett, profi szakember, az ő javaslatára gondolkoztam el a versenyzésen. Nem tudtam róla, hogy létezik az anyuka kategória, így kezdetben a versenyzés nem volt opció, amikor utánanéztem a kategóriáknak és megláttam a lehetőséget, akkor mozdult meg bennem valami, hogy ez egy olyan cél, amivel tudok azonosulni. 

 

– Vezető beosztásban dolgozik egy vállalkozásnál, családja van, hogyan fér el mellettük a sport? 

– Korábban a diéta mellett sokszor voltam fáradt, az alacsony kalóriájú étrend, a munka, a tanulás és a családi teendők mellett úgy éreztem, már semmire sincs időm. Aztán megfigyeltem, hogy mivel telik a napom, és rájöttem, hogy amikor délután hazaérek, 1–2 órát is a tévé előtt töltök, vagy csak nézelődök az interneten. Ezt a holtidőt cseréltem ki a mozgásra. Kezdetben úgy mentem a konditerembe, mintha a fogamat húznák, de rávettem magam, hol a férjemmel, hol egy barátnőmmel mentem. Segít, ha van edzőpartner, mert úgy kevésbé voltam hajlamos lemondani, aztán úgy három-négy hónap után átkattant valami, ismerősöket, barátokat szereztem a teremben, elkezdtem foglalkozni az edzést támogató étkezéssel is. Szükség van még egy nagyon pontos beosztásra, ez segít összehangolni a teendőket. A családom maximális támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy eljussak az összes edzésre, még akkor is, ha nyaralunk, és a pózórákra, ami szintén szükséges a versenyfelkészülés alatt. Úgy alakítottam a napi rutinomat, hogy mindez beleférjen, ebben a munkáltatóm is támogat. 

– Mi kell ahhoz, hogy ilyen eredményeket tudjunk elérni? 

– A legfontosabb az elhatározás, ha ez megvan, akkor ahhoz kell tartani magunkat, kis idő elteltével jönnek a sikerélmények, nagyobb súlyt tudunk mozgatni, bővebbek lesznek a ruhák, megdicsér a férjünk, ezek adják a motivációt a folytatáshoz. Hasznos lehet, ha van edzőpartner. A versenyfelkészüléshez rögtön az elején meg kell beszélni a családdal, hogy ez mivel fog járni, mert bizony sok a lemondás, a napi edzések és az étkezés 3–4 óránként azzal jár, hogy nem lehet bárhová utazni például. A diéta részei még a megfelelő alapanyagok, élelmiszerek és táplálékkiegészítők is, nálam ez prímán összeáll, mivel a munkahelyem a Darnó-Hús üzeme, ahol a hús alapanyagok kiváló minőségben rendelkezésre állnak. A színpadra lépéshez meg kell tanulni a szükséges pózokat, amihez pózoktató segítsége elengedhetetlen, és a megfelelő bikini, ami nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Sokféle fazon, szín van a kínálatban, változnak a trendek, amit érdemes figyelembe venni, és nem utolsósorban hogy jól is érezzük magunkat a kiválasztott bikiniben. 

– Még van olyan cél a fitnesz terén, amit el szeretne érni? 

– A tavaszi versenyszezonban saját magamhoz képest szeretném a legjobb formát hozni, ennek érdekében mindent megteszek, diéta, edzés, masszázs, táplálékkiegészítők, pózoktatás. Három versenyen fogok indulni ebben a szezonban, úgy szeretnék színpadra állni, hogy igen, ez a legjobb, amire képes voltam, és ha ezzel sikerül dobogós helyezést elérni vagy nyerni, hát legyen! Emellett ha csak egy embert is motiválni tudok, már megérte. Tisztában vagyok vele, hogy ez a forma nem tartható hosszú távon, a szezon után szeretnék fokozatosan visszaállni a normál, de egészséges étkezésre és a rendszeres mozgásra. 

Névjegy

Nemes Kinga 1989-ben született, Budapesten nőtt fel, majd 27 évesen Győrbe költözött. Okleveles közgazdász, élelmiszeripari belső auditor és PhD-hallgató a Széchenyi István Egyetemen, a Darnó-Hús minőségirányítási vezetője. Házas, férje Nemes Tibor vállalkozó, egy 12 éves fia van. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában